- 1 1/2 ч. ч. лимец
- 3 ч. ч. вода
- 2 средно големи пресни салатки
- 2 пресни домата, нарязани на кубчета
- 1 краставица, нарязана на кубчета
- 2-3 бр. сварени яйца
- копър на вкус
- 3 суп. л. зехтин
- 1бр. лимон
Начин на приготвяне:
За да приготвите салатата можете да използвате:
- Кълнове от Лимец. Зрънцата се накисват за 4-6 часа, след което водата се излива. Зърната трябва да се мокрят редовно (2-3 пъти на ден). Ще започнат да покълват на втория ден. Съхранявайте кълновете на хладно място. Винаги ги измивайте преди консумация:
- Прясно пресовани лимецови ядки (мюсли);
- Лимец, накиснат във вода за минимум 12ч. преди консумацията. Лимецът може да се накисне в (топла) вода за 12 часа, след което е готов за консумация и може да се добавя към супи, салати, кисело мляко за закуска и други;
- Сварен Лимец, който трябва да оставите да ври на слаб огън при често бъркане с дървена лъжица за около 30 минути. Свареният лимец може да се добави към всяко ястие, което обикновено бихте приготвили с ориз.
Внимание: Лимецът трябва да се измива добре преди накисване или готвене.
- В средно голям съд за сервиране смесете зехтина, изцедения лимон и ситно нарязания копър, като ги разбъркате добре.
- След това прибавете прясната салата, както и нарязаните на кубчета домати и краставици. Накрая добавете сварените зърния Лимец и разбъркайте добре.