- 1 ч. ч. лимец
- 2 ч. ч. вода
- Микс от пресни пресни салатки
- 2-3 моркова, предварително настъргани
- 250 гр. гъби
- 150 гр. сладка царевица
- 1-2 бр. сварени яйца
- Ѕ грейпфрут
- копър на вкус
- 1 с.л. масло
- 3 с.л. зехтин
- 1бр. лимон
- Сол на вкус
Приготовление:
За да приготвите салатата можете да използвате:- Кълнове от Лимец. Зрънцата се накисват за 4-6 часа, след което водата се излива. Зърната трябва да се мокрят редовно (2-3 пъти на ден). Ще започнат да покълват на втория ден. Съхранявайте кълновете на хладно място. Винаги ги измивайте преди консумация:
- Прясно пресовани лимецови ядки (мюсли);
- Лимец, накиснат във вода за минимум 12ч. преди консумацията. Лимецът може да се накисне в (топла) вода за 12 часа, след което е готов за консумация и може да се добавя към супи, салати, кисело мляко за закуска и други;
- Сварен Лимец, който трябва да оставите да ври на слаб огън при често бъркане с дървена лъжица за около 30 минути. Свареният лимец може да се добави към всяко ястие, което обикновено бихте приготвили с ориз.
Внимание: Лимецът трябва да се измива добре преди накисване или готвене.
- Нарежете пресните гъби на тънки филийки и ги задушете в масло. Когато променят цвета си, добавете царевицата и ги оставете за още няколко минути на котлона, след което ги оставете да изстинат.
- В средно голям съд за сервиране смесете микса от пресни салатки и настърганите моркови. След това прибавете лимеца и вече изстиналите гъби и царевица. Накрая, аранжирайте с нарязаните яйца и накъсания грейпфрут.
- В отделен съд смесете зехтина, изцедения лимон и ситно нарязания копър, като ги разбъркате добре. С получената смес овкусете салатата.