Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.10.2016 10:51 - ИНСТРУКЦИЯ ЗА ПОПЪЛВАНЕ НА ТАБЛИЦАТА ЗА ИЗЧИСЛЕНИЕ НА ИКОНОМИЧЕСКИЯ РАЗМЕР НА ЗЕМЕДЕЛСКИТЕ СТОПАНСТВА
Автор: sortbg Категория: Други   
Прочетен: 378 Коментари: 0 Гласове:
0



  ИНСТРУКЦИЯ ЗА ПОПЪЛВАНЕ НА ТАБЛИЦАТА ЗА ИЗЧИСЛЕНИЕ НА ИКОНОМИЧЕСКИЯ РАЗМЕР НА ЗЕМЕДЕЛСКИТЕ СТОПАНСТВА

ЗЪРНЕНО-ЖИТНИ КУЛТУРИ

Код 3001 Обикновена (мека) пшеница – включват се площите, засети с мека пшеница и лимец производство на зърно. Включват се и площите за семепроизводство. 

Код 3002 Твърда пшеница – включват се площите, засети с пшеница използвана за производство на макаронени изделия. (Да не се смесва с така наречените “силни” сортове, които са най-често мека пшеница.) Включват се и площите за семепроизводство.

Код 3003 Ечемик – включват се и площите за семепроизводство.

Код 3004 Ръж – включва се площите, засети с ръж за зърно и тези за семепроизводство.

Код 3005 Тритикале – включват се и площите за семепроизводство.

Код 3006 Овес – включват се и площите за семепроизводство.

Код 3007 Царевица за зърно.

Включват се площите, заети с:

  • царевица, прибрана за зърно в стадий на физиологична зрялост;
  • царевица за пуканки;
  • царевица за семепроизводство.

Изключват се площите с:

  • царевица, прибрана преди физиологична зрялост под формата на цяло растение, предназначена за силаж или зелено изхранване. Те се отнасят към “Царевица за силаж и зелен фураж” – код 3037;
  • сладка царевица, която се записва като пресен зеленчук – код 3169;

Код 3008 Сорго – включват се и площите за семепроизводство.

Код 3009 Просо – включват се и площите за семепроизводство.

Код 3010 Ориз – включват се и площите за семепроизводство.

Код 3109 Други зърнени – включват се всички останали зърнено-житни култури, необхванати от горните позиции – елда, алписта и др., както и площите за семепроизводство. Зърнено-житни култури, прибирани на зелено за сено и фураж, се отнасят към код 3159 “Други фуражни култури”.

ТЕХНИЧЕСКИ КУЛТУРИ

Код 3011 Тютюн – включват се и площите с разсад, (вкл. в оранжерия или парник). Изключват се площите за семепроизводство, които се отнасят в код 3199 “Производство на семена и посадъчен материал”.

Код 3012 Хмел – включат се и все още неплододаващи хмелни насаждения.

Код 3013 Захарно цвекло – Включват се площите, заети със захарно цвекло, предназначено за производство на захар или на дестилат (без семепроизводство).

Код 3015 Памук – изключват се площите за семепроизводство, които се отнасят в код 3199 “Производство на семена и посадъчен материал”.

Код 3016 Лен – включват се площите с маслодаен и влакнодаен лен.

Изключват се площите за семепроизводство, които се отнасят в код 3199 “Производство на семена и посадъчен материал”.

Код 3017 Коноп – изключват се площите за семепроизводство, които се отнасят в код 3199 “Производство на семена и посадъчен материал”.

Код 3018 Слънчоглед – включват се площите със слънчоглед за производство на растителни масла и площите за семепроизводство.

Изключват се площите с фуражен слънчоглед, който се прибира като цяло растение и се отнася в код 3159 “Други фуражни култури”.

Код 3019 Рапица – включват се площите, предназначени за производство на масло и площите за семепроизводство.

Код 3020 Соя – включват се площите със соя, отглеждана за зърно и площите за семепроизводство.

Изключват се площите, заети със соя, прибрана като цяло растение за фураж, които се отнасят в код 3159 “Други фуражни култури”.

Код 3021 Фъстъци – включват се и площите за семепроизводство.

Код 3119 Други технически култури – включват се площите с червено цвекло за производство на багрила, цикория за кафе, сорго за метли, ръж за производство на плетени изделия и др.

Включват се всички неизброени по-горе маслодайни култури (тикви за семки, сусам, рицин, синап, репица, предназначени за производство на масло). Включват се и площите за семепроизводството.

Включват се всички неизброени по-горе влакнодайни култури (сизал и др.). Изключват се площите за семепроизводство, които се отнасят в код 3199 “Производство на семена и посадъчен материал”.

ЕТЕРИЧНО-МАСЛЕНИ И ЛЕКАРСТВЕНИ КУЛТУРИ

Код 3023 Маслодайна роза – включват се площите с маслодайна роза и шипка.

Код 3024 Кориандър – включват се площите с кориандър.

Код 3025 Анасон – включват се площите с анасон.

Код 3026 Резене – включват се площите с резене.

Код 3027 Лавандула – включват се площите с лавандула.

Код 3028 Салвия – включват се площите със салвия.

Код 3029 Мента – включват се площите с мента.

Код 3030 Валериана – включват се площите с валериана.

Код 3129 Други етерично-маслени и лекарствени растения – включват се площите с ким, кимион, медицински мак, беладона, лайка, босилек, бял трън, блатно кокиче, блян, бял риган, ехинацея, жълт мак, зим-зелен, хизоп, левзея, маточина, мащерка, медицинска ружа, монарда, непета, пелин, пиретрум, розмарин, чувен. майорана, татул, черна меродия и др.

Изключват се подправките (магданоз, джоджен, чубрица, копър), които се реализират в свежо състояние и се отнасят код 3169 “Други зеленчуци”;

Изключват се площите за семепроизводство на етерично-маслените и лекарствени култури, които се отнасят в код 3199 “Производство на семена и посадъчен материал”.

ЗЪРНЕНО-БОБОВИ КУЛТУРИ (ПРОТЕИНОДАЙНИ)

Код 3032 Фасул – включват се площите със зрял фасул за зърно,  който се реколтира при достигане на физиологична зрялост на зърната. Площите със зелен фасул се отчитат в код 3053 “Зелен фасул”.

Код 3033 Грах – включват се площите с грах за зърно, който се реколтира при достигане на физиологична зрялост на зърната. Площите със зелен грах се отчитат в код 3054 “Зелен грах”.

Код 3035 Леща – включват се площите с леща.

Код 3036 Нахут – включват се площите с нахут за зърно.

Код 3139 Други протеинодайни – включват се площите с други протеинодайни за зърно като бакла, лупина, фий и др. Площите с бакла, фий, грах, грах-овес, фий-овес, които се прибират като цяло растение и са предназначени за сено или за зелено изхранване на животни, се включват съответно в код  3096 „Фий” или код 3159 „Други фуражни култури”.

ФУРАЖНИ КУЛТУРИ

Код 3037 Царевица за силаж – включват се площите с царевица, която се прибира като цяло растение за приготвяне на силаж, сенаж или за изхранване на зелено.

Площите за семепроизводство се отнасят в код 3007 “Царевица за зърно.

Код 3096 Фий – включват се площите с фий, прибиран като цяло растение, предназначен за приготвянето на сено или за зелено изхранване на животни.

Код 3149 Фуражни зеленчуци – включват се следните култури, предназначени за храна на животни: фуражно зеле, фуражни моркови, фуражни тикви, фуражна ряпа, фуражно цвекло, гулия и др.

Изключват се площите за семепроизводство, които се отнасят в код 3199 “Производство на семена и посадъчен материал”. Пресните зеленчуци за човешка консумация се отнасят в код 3169 “Други зеленчуци”.

Код 3040 Люцерна – включват се площите с люцерна, както и засети площи с чисти (обикновено >80%) или смесени фуражни бобови треви, които се реколтират обикновено до 5 години -, детелина, еспарзета и др.

Код 3159 Други фуражни култури – включват се площи, засети с едногодишни чисти или смесени фуражни култури,които се прибират като цяло растение и са предназначени за сено или зелено изхранване на животни. Тук се включват: ръж, сорго, бакла, грах, слънчоглед, репко, използвани за сено или зелено изхранване на животни и площите, засети със смесени бобово-житни фуражни култури (овес-грах, фий-овес и др.), без семепроизводство

Код 3041 Естествени ливади – включват се постоянно затревените площи, които се използват извън схемата за сеитбооборот – косят се или се изпасват от животните. Включват се естествените ливади и нископродуктивните затревени площи на стопанството. Постоянно затревените площи могат да бъдат естествено затревени или да са засети преди повече от 5 години с житни или бобови многогодишни треви (люцерна, детелина, райграс и др.).

ПРЕСНИ ЗЕЛЕНЧУЦИ

Код 3042 Картофи – включват се площите, заети с картофи за продажба и/или за собствена консумация от стопанството. Включват се и площите с картофите за семе.

Домати (без семепроизводство) – в зависимост от начина им на отглеждане се разделят на:

Код 3048 и 30481 Домати – открито производство – включват се доматите, отглеждани на открито. Включват се и площите с домати, които се отглеждат под ниски стъклени или полиетиленови покрития.

Код 30482 Домати – оранжерийно производство – включват се доматите, които се отглеждат в стъклени или полиетиленови оранжерии, в които човек може да работи изправен.

Когато една и съща оранжерийна площ се използва няколко пъти, тя се отчита само веднъж, като при отчитането се взема предвид културата с най-висок стандартен производствен обем/стандартна продукция.

Краставици (без семепроизводство) – в зависимост от начина им на отглеждане се разделят на:

Код 3050 и 30501 Краставици – открито производство – включват се площите с краставици, които се отглеждат на открито. Включват се и площите с краставици, които се отглеждат под ниски стъклени или полиетиленови покрития.

Код 30502 Краставици – оранжерийно производство – включват се площите с краставици, които се отглеждат в стъклени или полиетиленови оранжерии, в които човек може да работи изправен.

Когато една и съща оранжерийна площ се използва няколко пъти, тя се отчита само веднъж, като при отчитането се взема предвид културата с най-висок стандартен производствен обем/стандартна продукция.

Пипер (без семепроизводство) – в зависимост от начина на отглеждане се разделя на:

Код 3052 и 30521 Пипер – открито производство – включват се площите с пипер, който се отглежда на открито. Включват се и площите с пипер, които се отглеждат под ниски стъклени или полиетиленови покрития

Код 30522 Пипер – оранжерийно производство – включват се площите с пипер, който се отглежда в стъклени или полиетиленови оранжерии, в които човек може да работи изправен.

Когато една и съща оранжерийна площ се използва няколко пъти, тя се отчита само веднъж, като при отчитането се взема предвид културата с най-висок стандартен производствен обем/стандартна продукция.

Код 3053 Зелен фасул –  не се включват площите за семепроизводство.

Код 3054 Зелен грах –  не се включват площите за семепроизводство.

Код 3058 Тикви – включват се и площите за семепроизводство, но се изключват площите заети с тикви за семки за производство на масло.

Код 3059 Дини – не се включват площите за семепроизводство.

Код 3060 Пъпеши – не се включват площите за семепроизводство.

Код 3169 Други зеленчуци – включват се площите с всички зеленчуци, неспоменати по-горе, използвани за човешка консумация: салата, марули, спанак, зеле, карфиол, броколи, тиквички, лук, чесън, моркови, патладжан, зелена бакла, бамя, корнишони, сладка царевица, подправки – магданоз, чубрица, джоджен, копър и др.

ТРАЙНИ НАСАЖДЕНИЯ

Овощни насаждения: кодове от 3068 до 3075 и код  3179 – включват се площите, заети с овощни насаждения от следните видове: •  Семкови: ябълки, круши, дюли, мушмули и др; •  Костилкови: праскови, нектарини, кайсии, зарзали, сливи, джанки, череши, вишни и дрян; •  Черупковикодове от 3078 до 3081 – включват се площите, заети с овощни насаждения от следните видове: орехи, бадеми, лешници и кестени.

В Код 3179 „Други овощни насаждения” се включват и площите, заети с смокини, черница, шам-фъстъци и др.

ЯГОДОПЛОДНИ

Код 3077 Арония – включват се площите, заети с арония.

Код 3082 Ягоди – не се включват площите, предназначени за производство на посадъчен материал.

Код 3083 Малини – включват се площите с малини; Код 3189 Други ягодоплодни – включват се площите с боровинки, къпини, касис, киви, френско грозде и др.

Овощна градина е равномерно поддържано насаждение (чрез ежегодна резитба и редовно пръскане) от плододаващи овощни дървета (семкови, костилкови и черупкови), като продукцията се използва за пряка консумация или за промишлена преработка. Когато има смесване на няколко овощни вида, площта се разпределя пропорционално на представянето на всеки отделен вид. Включват се младите трайни насаждения, които още не дават плод, овощни градини, създадени върху ливади (когато ливадата се пренебрегва) и частта, която заемат овощните дървета при асоциирано отглеждане на лози и овощни градини. Отчита се общата брутна площ, заета с овощни насаждения. Включват се площите с културите, пътеките, пътищата и местата за обръщане на машините.

Код 3201 Разсадници за трайни насаждения

Включват се площите за производство и размножаване на посадъчен материал от лозя, фиданки, резници от дървесни видове, предназначени най-често за паркове и градини: дървета, храсти, иглолистни, рози, горски фиданки и др.

ЛОЗЯ Код 3090 Винени лозя – включват се площите с винени сортове лозя. Код 3089 Десертни лозя – включват се площите, засадени с десертни сортове лозя, включително за производство на стафиди.

ЦВЕТЯ И ДЕКОРАТИВНИ РАСТЕНИЯ

В тази група се включват цветя и декоративни растения – за рязан цвят и саксийни (цъфнали или зелени с листа).

Код 3091 Цветя – за рязан цвят – включват се площите, засадени с цветни култури за рязан цвят.

Код 3092 Цветя – луковични растения  включват се площите, засадени с цветни култури, отглеждани за производство на луковици.

Код 3093 Цветя – саксийни  включват се площите, заети със саксийни цветя.

Код 3200 Оранжерийни цветя – включват се площите с цветя и декоративни растения, отглеждани във високи стъклени и полиетиленови оранжерии. Дефиницията за високи стъклени и полиетиленови оранжерии е същата, като при зеленчуците.

 

ДРУГИ КУЛТУРИ

Код 3199 Производство на семена и посадъчен материал – включват се площите за производство на семена и посадъчен материал на следните видове култури:
  • захарно и фуражно цвекло;
  • хмел, тютюн, лен, коноп, памук, ароматни и лекарствени растения, подправки, цикория за кафе;
  • окопни фуражни култури: фуражни зеленчуци
  • пресни зеленчуци, ягоди и декоративни растения (семена);
  • бобови и житни треви – чиста или смесена култура (люцерна, детелина).

Изключват се площите за семена и посадъчен материал на зърнено-житни, зърнено-бобови и маслодайни култури и картофи, които се отчитат в кодовете на съответните култури.

Код 3095 Други (угари и други) – включват се угарите, семейните градини и всички други площи, заети с култури и неспоменати по-горе. Угари са площи, включени в сеитбооборота, независимо дали са обработвани или не,  върху които не се отглеждат никакви култури по време на стопанската година. Угари, които не се поддържат в продължение на повече от две години, не се включват. Те трябва да се класифицират като необработвана земя. Когато се косят или изпасват от животните се записват в 3041 Естествени ливади.

Семейната градина е с площ около 1 дка, върху която стопаните отглеждат разнообразни видове зеленчуци, ягоди, дини, пъпеши и смесени овощни видове. Площта, заемана от всеки отделен вид, е много малка и стопаните трудно могат да я посочат отделно.

Код 30941 Култивирани гъби – култивирана печурка. Включват се площите, заети с гъби печурки. Отбелязва се площта на стилажите в кв.м., върху които се отглеждат печурки през последните 12 месеца.

Код 30942 Култивирани гъби – кладница. Включват се площите, заети с гъби кладница. Отбелязва се площта кв.м., върху които се отглеждат гъби кладница през последните 12 месеца.

ГОВЕДА И БИВОЛИ

Код 4100 Говеда и биволи–общо – сума на кодове 4101, 4102, 4103, 4104 и 4105.

Говедата и биволите се разпределят в 5 групи в зависимост от възрастта, пола и предназначението:

Код 4101 Телета и малачета до 1 година – включват се всички мъжки и женски животни до 1 година.

Код 4102 Телета и малачета над 1 г. и под 2 г. за угояване – включват се всички мъжки и женски говеда и биволи над 1 година и под 2 години, които са предназначени за клане.

Код 4103+4006  Телета и малачета над 1 г. за разплод и бременни юници и бременни малакини – включват се всички мъжки и женски говеда и биволи над 1 година, които са предназначени за разплод, както и бр




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sortbg
Категория: Други
Прочетен: 67582
Постинги: 102
Коментари: 2
Гласове: 5
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031