Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.08.2016 18:48 - Нахут с карамелизиран лук и розмарин
Автор: sortbg Категория: Други   
Прочетен: 331 Коментари: 0 Гласове:
0



 200 г сух нахут
600 г лук, нарязан на полумесеци
5 супени лъжици зехтин
1 стрък пресен розмарин, листата се накъсват
1-2 дафинови листа
сол и прясно смлян черен пипер

Нахутът се накисва във вода от предната вечер. На следващия ден се отцежда от водата, залива се с нова и се вари около час и половина или докато стане готов. Отцежда се като се запазват около 400 мл от водата, в която е сварен.

В широк тиган се загряват 2 супени лъжици от зехтина. Добавя се лукът и се готви на умерен към слаб огън за 20 минути докато омекне напълно и се карамелизира. Разбърква се често.

В тавичка се смесват свареният нахут, карамелизираният лук, розмаринът, дафиновите листа и останалият зехтин. Посоляват се със сол и прясно смлян черен пипер. Всичко се залива с отделената вода от варенето на нахута, така че да се покрие почти изцяло. Тавата се слага в предварително нагрята фурна на 180°C и ястието се пече за около един час или час и половина докато придобие кафяв цвят на повърхността и по-голямата част от течността се изпари. Сервира се топло или със стайна температура. Когато изстине сосът се сгъстява.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sortbg
Категория: Други
Прочетен: 67597
Постинги: 102
Коментари: 2
Гласове: 5
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031